Időgép: EuroDepor, un día inolvidable

depor_milan2Rendszeres olvasóink számára nem újdonság, hogy időről-időre felpattanunk a történelem álomfoltos táltosára, hogy visszanyargalva a ködös múltba, felelevenítsük a spanyol labdarúgás históriás könyvének egy-egy megsárgult lapját. Ma 2004. április 7-ét írunk. Tíz évvel ezelőtt ezen a napon La Coruña BL-lázban szórja a fohászt, mivel a kék-fehérek félig már lemondva készülnek az első mérkőzésen a San Siróban lehúzott 4-1-es gyufa után az olasz megaóriás, AC Milan fogadására. Átlagos, lefutott BL-szerdának indult, és akkor….

Fortuna homlokon csókolta Iruretát, mely a Molina; Manuel Pablo, Romero, Naybet, Andrade, Mauro Silva, Sergio (Duscher, 87), Victor, Luque (Fran, 65), Valeron (Djalminha, 90), Pandiani felállásban pályára csapott Deporral a spanyol futball történetének egyik legemlékezetesebb napját szerezte. Valeron

Mágikus este volt. Valami mocorgott a levegőben. A Semana Santa közelgett, s a húsvétot Spanyolországban komolyan veszik, így a galiciaiak mind imára kulcsolták csapatukért a kezüket. Remontada! (fordítás) – suttogták.  Ancelotti magabiztosan érkezett La Coruñába. Mitől is tartott volna?! Az első mérkőzésen tönkre verték a szupernek akkor már nem nevezhető Eurodeport, és a svájci Meier kezdő sípszavánál a rossonérók olyan játékosokat tudtak csata sorban, mint Dida, Kaká, Sevcsenko, Gattuso vagy Cafu. A gigász sztárjai azonban csődöt mondtak.

 Egy felejthetetlen este emlékére!

Victor, Fran, Valerón, a torreador Luque és Pandiani maga volt a csoda! S bár a Milannak a mérkőzés folyamán elszórva voltak lehetőségei, a Deport nem lehetett megállítani. A vége 4-0. A szénné izzott Riazor történelmi győzelmet és La Coruña-i továbbjutást ünnepelhetett. Molináék ugyan csak egy kört mentek még (az elődöntőben a Mourinho vezette Porto, mely a végén a serleget is elhódította, 1-0-val kiverte Irureta együttesét), a Bajnokok Ligája 2003-2004-es kiírását a spanyol klubfutball a galiciai hőstettnek köszönhetően sosem feledi. Mi sem!