32. forduló: Lassan a célegyenesbe érünk

celegyenesNagyon fogy az idő Spanyolhonban, de úgy tűnik, aki legény a gáton, az bírja a többszörös terhelést, mivel, ha valaki európai kupákba vágyik, akkor elvárjuk, hogy teljesítsen minden fronton. Ez sajnos csak a BL-csapatokra igaz, mivel a liga EL-csapatai tegnap felsültek. A Sevilla lejátszotta szezonja legrosszabb és legunalmasabb meccsét, a Valenciát meg a büntetés miatt üresen kongó St. Jakob Parkban verte véresre az FC Basel. A Sevilla előtt lebeghet a szomszédos Málaga tavalyi modellje, idegenbeli 1-0 után kiharcolt továbbjutás, de idén úgy tűnik, a denevéreknek nem sok babér terem. Valenciában 3-0-t    kellene ledolgozni. Viszont soha ne mondd, hogy soha!

BL cimlapokA héten a lapok odavoltak a BL-ért, főként a Real sikere volt kapós hír

Péntek este egy olyan párosítással kezdődik a játéknap, amelynek egyik tagja sem volt érdekelt – természetesen – a háromnapos nemzetközi kupamaraton meccsein, ugyanakkor így nem meglepő módon alsóházi ki-ki mérkőzésről van szó. A 2 jobbik kieső helyen álló, 30-30 pontos Almería és Osasuna feszül egymásnak a verőfényes Földközi-tengeri parton. Mindkét csapatból hiányozni fog a fél védelem, így mindkét mester vakarhatja a fejét, mintha nem lenne elég bajuk enélkül. Pamplonában a vendégek nyertek, az akkori gólszerző Rodri visszatért hosszú bokasérüléséből, de azóta nem az igazi, viszont még így is házi gólkirály a büntetőspecialista Verza mellett (7 gól fejenként). Ha a hazaiak úgy hajtanak mint a Sociedad ellen (4-3), akkor ez meglehet. Foggal-körömmel fog védekezni az ellenfél (főleg védelmi hiányzóik tudatában nem támadhatnak ki nagyon), így meg nem biztos, hogy izgalmas meccs lesz, bár mindkét csapatnak gólok kellenek…

Jornada 32Hátunk mögött hagyjuk a kiesőzónát, szombaton kora délután a listvezetőhöz, a Calderónba látogat mindenki kedvence, a spanyol csapatok mutogatni való klubmodelljét magának tudó Villarreal. Kicsit fárad a csapat, becsúszott több méltatlan eredmény is, de ősszel is meg tudták szorongatni a gigászt otthon, így meg Diego Costa hiányában kaptak az égiektől egy plusz esélyt, amiben bízhatnak. Ami viszont vészjósló, az a szinte teljes kezdőt kitevő hiányzók létszáma. Simeone csapata ráadásul jó hangulatban érkezett haza Barcelonából, BL negyeddöntőn ott ikszelni komoly dolog. A sárgák kieső évében (tavalyelőtt) épp az Európáért hajtó Atlético taszította őket a sírba, egy idegenbeli 1-0-val. Most sem lesz könnyű, de lendületből, erőből meg fogják oldani vélhetően. Miért? Egy további ok lehet az is, hogy Marcelino még sosem nyert a Calderónban (eddig 4x próbálkozott). Megnyugtató hírnek tűnik, hogy Courtois lehúzhat még egy évet kölcsönben a fővárosban.

Courtois_2733097

A Barcelona a Betisen fog bosszút állni a keddi félsikerért, és mivel Sevillában is 4-1-re nyertek, most sem lesz kegyelem. Ha a Betis még valamit el tudott volna érni ebben a szezonban, a múlt héten kellett volna a Málagát megverni. Azért a Barcelona otthon nem az a csapat, amely ellen sok keresnivalójuk lenne. A hazaiak nyugalmát a FIFA döntése zavarhatja, még nem tiszta, hogy tényleg eltiltják-e a katalán csapatot az igazolás jogától az eljövendő két transzferszezonban. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ez gyakorlatilg csak egy, amelyik igazán fontos nekik: a júniusi, mivel télen nem sok mozgás szokott lenni gránátvörös-kék fronton. A keddi BL sokat kivehetett belőlük, Piqué ráadásul hosszú időre kidőlt, a védelemmel lehetnek gondok megint, de a „többet lövünk mint kapunk” elv érvényesülhet.

A Real Madrid a másik „mindenki kedvence” Sociedadhoz látogat, és a tavalyi San Sebastiánban elért látványos 3-3 után megint nagyon jó meccsre számíthatunk (az idei 5-1 alapján meg magabiztos Real Madrid győzelemre). A királyiak Di María és Marcelo hiányában is  visszavágtak a Dortmundnak szerdán, ezzel nagyrészt le is van rendezve a BL-negyeddöntő. Mostmár a bajnokságban kellene kozmetikázni a sorrendet. Ramos is azt nyilatkozta, ha San Sebastiánban nyerni tudnak, akkor minden bajnoki esély megmarad. De ha nem… Akkor már csak az imádságban lehet bízni, kb. Hiányozni fog a vezér, Cristiano Ronaldo, de van elég alternatíva Carlo fegyvertárásban… Habár Jesé sincs…

efac9_rematadores_cr7A gólkirályjelöltek közül két dobogós is kihagyja a hétvégi meccset

Szombaton le is tudjuk tehát a bajnoki harcot, de aznap éjjel még van egy érdekes meccs az éjjeli baglyoknak: a kiesés elől menekülő Rayo fogadja a majdnem középcsapat Celtát, ebben semmi igazán érdekes nem lenne, ami miatt viszont izgalmas lesz és fordulatos, az a csapatok mentalitása, mindkettő szereti a labdát, és a támadójátékot, ez az a meccs, ahol nem tudom elképzelni, hogy bírkózós 0-0 legyen. Tippem: nyílt sisak és Rayo-győzelem, a motiváció ugyanis az égig ér a Vallecasban. Bent kell maradni, Paco Jemeznek sikerülnie kell! Vigóban is sikerült győzni legutóbb, 2-0-ra.

Vasárnap a déli harangszó mellé andalúz rangadó dukál. Megértem, hogy nem sokaknak megy fel a vérnyomásuk a Granada málagai vendégjátéka hallatán, de lehet még ebből jó meccs, Granadában pl az volt, 3-1-re nyertek a mórok. A legutóbbi néhány alkalommal ebben a párosításban mindig hazai győzelem született, én még azt tenném hozzá, hogy gólszegénységre számítok. A két csapat a tabellán is szomszédos, nem csak a térképen, és a vagyonuk is majd’ egyenlő, a világokékeknek 35 pontjuk van, a Granadának 34. Alsóház van, viszont hullaszag nincsen (12. és 13. hely), de azért egyik sem akar majd kikapni.

Malaga szurkolokReméljük, most is ennyien lesznek

Az Elche – Getafe nagyon trükkös lesz. A hazai zöldek otthon alig kapnak gólt, még a Bilbaót is lenullázták, ikszeltek Villarrealban is (érdemtelenül), de a játékuk nem az igazi, a szezon elején szimpatikusabban fociztak. A két gárda rég találkozott egymással, de a Segundában bevett szokás volt 1-1-et tolniuk, eljátszották ezt egymás után négyszer. Ritkán voltak amúgy egy osztályban, mostanában az Elche rendre a Segundában vitézkedett. Természetesen ősszel is 1-1 volt, a Coliseumban. A feldobott Contra-csapat ki tudja, hogy Elchében mit tud alkotni? Ezt a tartományt szeretik, ugyanis nem messze innen, Valenciában győztek legutóbbi, időtlen-idők óta először. Nagyon kíváncsi vagyok erre a meccsre, de nem tudom, mit várjak tőle.

Nagyon okos döntés volt a csütörtökön hajtó 2 EL-csapatot vasárnap estére rakni, így kapnak egy kis pihenőt. A Sevilla – Espanyolt vasárnap kora este rendezik, remek időpontban, remélhetőleg a csapatok partnerek is lesznek a jó játékhoz nem mint csütörtökön. Aguirréék idegenben is nagyon veszélyesek, nyertek már jópár látványos meccset idén, színvonalas küzdelemre van kilátás. A Cornellában 3-1-re nyert az andalúz csapat, otthon is esélyesebbek, főleg a váratlan vigói vereség és a portói alibi után kell megmutatni, hogy ki az úr a háznál. Itt is kinézhet egy gólparádé, a meccs pedig megnézésre melegen ajánlott!

Biris Norte

Valladolid – Valencia a vasárnap utolsó találkozója, nem teljesen nézőcsalogató, de érdemes figyelni rá. A Valladolid végre kimászott a csávából, de még csak átmenetileg, a Valencia meg eddig inkább az EL-győzelemben bízott (Basel óta ez már nagyjából reménytelen), mint a 7. helyben, de azért reméljük, nem lehet legyinteni rájuk a bajnokságban. A vendégeknél hiányzik majd Mathieu, Salvo pedig bejelentette, hogy három hétig vizsgálják az ajánlatokat, majd 2 nap alatt döntés születik, és megtudjuk, ki lesz a klub új tulajdonosa. A maláj szingapúri milliomos Peter Lim még mindig a jelöltek között található, akikből összen hét van.

Valencia VCF sentiment

Elég kellemetlen napokat él meg a Valencia, pedig a múlt héten még ez a póló is járt minden meccsbelépő mellé – a Getafe-meccs a büntetés volt hozzá alighanem

Hétfő éjjelre marad a Levante – Bilbao, ahol vagy a hazaiak védekezik ki foggal-körömmel, vagy a baszkok hintenek egy féltucatot, ahogy a hasonló felfogású Osasuna ellen is sikerült. Laporte eltiltását tölti majd, ahogy a hazaiaknál amúgy David Navarro is, de a Bilbao védelmével extra gondok is lehetnek majd, mivel Gurpegi még mindig sérült. Valószínűleg San José – Etxeita duóval kezdhet Valverde Valenciában. Nem teng túl majd a meccsrutin a középső védőknél.

Ha ez is lejár, akkor már csak egy féltucat meccse marad mindenkinek, hogy bizonyítsa: ő bizony férfi a nagyfiúk között.