30. és 31. forduló: Délnyugaton a helyzet változott

europa-espana[1]Az elmúlt bő héten nagy hajtás volt a topbajnokságokban, így a Primera Divisiónban is 2 fordulót zavart le a szövetség, alig volt szünnap (az egy szem pénteken kívül), egybefolyt a 30. és a 31. forduló is, egész héten fociztak a spanyolok, sokszor az öreg éjszakába nyúlva. A hétközi játéknap televolt meglepetésekkel, hogy a hétvégén aztán nagyjából minden a tipikus menetrend szerint alakuljon. Nem állt feje tetejére a világ, de lássuk, hogyan változott meg a tabella a csapatok céljai szerint:

Bajnoki cím:

A lisvezető Tico az elmúlt héten egy szűk hazai győzelmet aratott a Granada ellen, később pedig idén már másodszor, a kupa után a bajnokságban is megverte az új San Mamésben az Athletic Bilbaót. Ott nyertek kétszer, ahol a Barca kikapott, a Real meg ikszelt… Újabb érv amellett, hogy megérdemlik a végső sikert. Mellesleg ez volt a hétvége legjobb meccse is.

atletikus rangadoA Barcelonának egy lazítós 3-0-ás győzelem sikerült otthon a kis Barca ellen, a Celta Vigo majdnem egy féltucat lesgólt kapott még a 3 szabályoson kívül, nem sok esélyük volt. Kétes játékvezetői döntéseknek hála a gránátosok megnyerték a városi derbit is az Espanyol ellen, így még harcban vannak az elsőségért. Gerardo Martino elküldéséről szinte napi bontásban lehet valami újat hallani. Érdekes dolog, hogy negyeddöntőbe jutott a csapat a BL-ben, 1 pontos hátránya van a bajnokságban, és kupadöntőt játszik, az edzőnek mégis lehet, hogy mennie kell szezon végén… Ki érti ezt?

Messi a CornellabanMessi 11-esgólja azt is jelentette, hogy nincs olyan elsőosztályú stadion a bajnokságban, ahol az argentin ne lőtt volna gólt

A Real Madrid a hétközi forduló legizgalmasabb meccsén alulmaradt a bombaformában játszó Sevilla ellen, de a hétvégén a Rayón állt bosszút, a kiscsapatot 5-0-val küldték haza a külvárosba, pedig a játék még nem is volt sziporkázó.

Így a három nagy sorrendje átrendeződött hétközben, de nagyjából ugyanannyi esélye maradt mindegyiknek, különböző okok miatt. A Real Madrid mellett a kerete szól, valamint egyetlen igazán nehéz meccse maradt (a kicsit leeresztő / elfáradó Sociedad, viszont ez idegenben lesz), a többi hozható.

Carvajal elso

Carvajal első gólja a Real Madridban

A Barcelona bajnoki döntőt vív majd az Atléticóval az utolsó fordulóban, rangadót játszanak viszont Valenciában majd és jön hozzájuk még a Bilbao is. Az őszi idényben mindkét meccset elvesztette a címvédő, így nem veheti félvállról ezeket a komoly célokért hajtó csapatokat. Valdés sérülése viszont a legrosszabbkor jött, Pinto addig az elsőszámú kapus.

Az Atlético Madrid mellett a „mikor ha most nem” elve szólhat, vezetik a bajnokságot, de a legnehezebb sorsolásuk is nekik van. Ők is mennék még Valenciába (mindkét ottani csapathoz, de a denevéres menet lesz igazán nehéz), valamint Barcelonába is, remélhetőleg kvázi bajnoki döntőt játszani (ha a lendület addig kitart). A Villarreal vendégjátéka sem lesz épp fáklyásmenet, de azt azért hozni kell, a sárgák jelenlegi formájából ítélve. Diego Costa is kisebb sérüléssel bajlódik, hogy ne legyen minden rózsás a Calderón körül.

További európai helyek:

Az Athletic Bilbao 4. helyére sokan egy fél házat is feltoltak volna pár fordulóval ezelőtt, de azzal nem számolt senki, hogy ilyen komolyan feltámadhat még a Sevilla, amely jelenleg a BL-selejtezős hely fő kihívója, az EL-helyet jelen helyzetben ugyanis biztosra lehet venni. Hatos győzelmi sorozatuk megszakadt ugyan Vigóban egy vitatható 11-es miatt, de 6 pontra vannak a BL-től, de még egy direkt meccs is jön a leghagyományőrzőbb baszk klubbal, így bármi lehet még ebből.

Az EL-helyekért folyó harcban is fordult a kocka. A játékban leeresztő Sociedad és Villarreal visszacsúszak a 6. és 7. helyre. Látható, hogy az idén visszajutó Villarreal még teljesen kész az európai kalandra, a Sociedad kerete meg némileg elfáradt. De amekkora előnyük van, az is lehet, hogy elég lesz. Nyáron meg lehet erősíteni, sokfrontos harcra felkészülni, és menni fog. A Sociedad mellesleg a ’80-as évek eleje óta nem járt egymás utáni szezonokban Európában, valami szép készülődik San Sebastiánban.

Sociedad magja

Középmezőny:

Gyakorlatilag a mezőny sűrűsége miatt nem is nagyon beszélhetünk középmezőnyről a három 40 pontos csapaton kívül, ezek, akik mindentől elég távol vannak: Espanyol, Valencia és Levante, de csak a középsőkből nézek ki egy huszáros hajrát még, így ők még a bővebb élcsoporthoz is tartozhatnak majd, egyszerűen bennük van lehet.

Valenciasok

A fent említett uefás versenyfutásnak is nevető harmadik lehetne a nyertese, a Valencia, de akkor nem szabad olyan pontokat hullajtani, mint az Almería vagy a Getafe ellen, főleg azért, mert már nagy a hátrány. Csodával határos módon az Espanyol is beleszólhat ebbe, de nekik várhatóan a 9. hely jut majd, amelyet meg is fognak érdemelni. A Levante védekezős és kockázatmentes mentalitását ismerve, a biztos bennmaradás mivel már megvan, nem fognak nagyon teperni a még jobb helyezésért, az ő célkitűzések az idei szezonra már nagyon nagyrészt megvan.

EspanyolBennük még lehet valami

Alsóház:

Akiknek még lehet gondja egy hosszabb hibasorozattal, azok a Celtától lefelé helyezkedő csapatok. A vigóiak 6 pontra vannak az első biztos kieső helytől, az meg nem életbiztosítás. A Betis helyzete majdnem reménytelen, a többieké pedig a 2 végpont között változó.

Az Elche kivédekezett 2 támadni tudó élcsapatot, Elche vedekezikVillarrealban és a Bilbao ellen otthon az X szép teljesítmény, bár sokat nem játszottak érte. Arribas, az Osasuna védője, mondta nemrég az a védekezős csapatok örök igazságát: “ha nem kapsz gólt, az már minimum egy pont”. Az Elche is nagyon megtanulta ezt a dolgot. A Rayo Vallecano folytatta is szép győzelmi sorozatát, meg nem is, bár a Real Madridtól még egy ilyen arányú verés is belefér, nem ez a mérce. Érdekes hetet zárt a Málaga is, amely otthon Rayokikapott az Espanyoltól, míg a feltámadó Betis otthonában győzni tudott, így sárba tiporta andalúz riválisát. A Granada még 2 vereséggel is több mint egy meccsre van a vonaltól, de azért valamit már mutatni kell a jövőben, mert lehet még fekete a jövőjük, 34 ponttal nem szokás bennmaradni. A Getafe megszerezte november óta első győzelmét, nem is akárhol, hanem a Mestallában, így megint megúszták az átmeneti kieső helyet. Kidugta fejét a vízből a Valladolid is, amely fontos kiesési rangadót nyert otthon az Almería ellen, de a pontegyenlőség miatt nem lehetnek nyugodtak ők sem.

Annál inkább főhet a feje a legalsó hármasnak: a 30 pontos Almería és az Osasuna akik az elmúlt 2 fordulóban 1-1 pontot kapartak össze, a sereghajtó pedig a jobb sorsra érdemes, de jövőre segundás kitérőt tevő Betis, amely a Ciutat de Valenciában nyerni tudott ugyan, de hiába, ha az otthoni Málaga-meccset nem tudják behúzni 1-0-á     s vezetés után. 4 perc alatt kikapni otthon egy derbin nem olyan dolog, ami bennmaradásra jogosítana fel. 8 pontra a merülésvonal, szerintem ez a hajó elsüllyed már, de várjuk ki a végét. Csupa kiesési rangadó vár rájuk az utolsó fordulóban, könnyen lehet, hogy az a szerepe lesz azoknak a meccseknek, hogy a zöldek kit rántanak magukkal a mélybe. A Villamarín népe még bízik a csodában, ez a tábor meg is érdemli:

Betis szurkolokNem mai a transzparens, de aktuális most is

A focis nagyüzem ma sem áll le, rögtön a bajnokság első két helyezettje játszik a BL elődöntőért, az első felvonás ma este lesz a Nou Campban, holnap a Real játszik a Borussia Dortmunddal ugyanott, majd az EL negyeddöntőinek keretén belül a Valencia Baselben, a Sevilla pedig Portóban lép pályára. 5 csapat áll még a bajnokságból a nemzetközi kupaporondon, ez az összes európai bajnokságból messze a legtöbb (sok bajnokságnak maradt még 2-2 csapata, ennél több egyiknek sem).