30. – Ámulatból csak bámulok

Sevilla-FansA 29. fordulóban szétlőtt El Clásico mindent elhomályosított a héten, így az aprócska tény, hogy hétközi bajnokit fújnak a sípmesterek, nem nagyon keltett értelmezhető hullámokat a klasszikus gerjesztette hírcunami mellett. A culés kárörömmel vegyült merengués bíróutálat hagyott ugyan némi utóízt a szájpadlásunkon, de a prüszkölés azon mit sem változtat, hogy ismét éles a hármas versenyfutás, így a 30. játéknapra azzal a kérdéssel kanyarodhattunk rá, hogy az Atleti-Real Madrid-Barcelona trióból, vajon melyik botlik meg és kerül lépéshátrányba. Fogjunk le egy A molt, és csapjunk a húrok közé!

Ámulatból csak bámulok…

Ide a rozsdás bökőt, hogy Neymar a padon szomorkodva fogja sasolni, ahogy Alexis és Pedro megfutják a szélen a Celtát, melyet Messi vélhetően kivégez. Luis Enrique egyetlen lehetősége, ha a hibára bármikor képes Barca-védelmet nyomás alá tudja helyezni, amiben a culés növendékei (Nolito, Fontás, Rafinha – utóbbi játéka kiújult sérülése miatt több mint kérdéses) is segítségére lehetnek. Miként?! Nem kell nagyon rágni ezen a gittet, ahogy “Masche” és Piqué mostanában szédeleg hátul, elég lehet egy ártalmatlan szöglet is, hogy meglepetés szülessen.

*OFF: A Camp Nou 1000. La Liga mérkőzésére készül szerdán. A culék szentélye 754 diadalt számol, 1957-ben adták át, a megnyitón a Barca 6-1-re lemosta a Jaént. Hónapok óta tárgyalják a stadion felújítási terveit, melyről a sociók szavazáson döntenek 10 nap múlva.
unnamed

 

 Miközben a milleniumát ünneplő* Camp Nou a kelták felkoncolását várja, Emeryékhez egy klasszikuson feltüzelt Margit látogat. A Ramón Sánchez Pizjuán nem lesz kalaplengetős felvonulás a Real számára: a Sevilla a 24. forduló óta veretlen és ötös győzelmi szériával várja, hogy guillotine-ra húzza a déliek szemében csak pöffeszkedő király képében tetszelgő Madridot, melynek amúgy Andalúziában szép és mély gyökeret vert hagyományai vannak. A sevillai kaszabolás döntő jelentőségű lehet, hiszen ha a piros-fehérek képesek megállítani a BBC-re keresztelt fővárosi támadó szekciót, illetve ki tudják használni a Vitolo-Bacca-Jairo-Rakitic henger erejét, könnyen borsot törhetnek Góliát orra alá. És akkor….

koke-atleticoA fal mellé simulva, a két gigász árnyékában az Atleti eközben csendben készül és mantrázza: “Mi nem vagyunk bajnokesélyesek, mi tényleg nem vagyunk bajnokesélyesek…” A nagy pofára esések klubjánál érthető Cholo visszafogottsága, aki úgy fogalmazott a héten, hogy csak akkor hajlandó a végelszámolásról beszélni, ha öt fordulóval a vége előtt is fej-fej mellett állnak a csapatok. Addig pedig kuss, és csak a munka. Arra, hogy a matracos mosolygás kitartson, bőven van esély, hiszen Cholo vért ivott harcosaihoz a Granada látogat. A déliek idegenben a 26. fordulóban buktak el utoljára, így a bentmaradás mielőbbi kiharcolására összpontosító andalúzok titkon bíznak benne, van keresni valójuk a – még nem – bajnokesélyes ellen is. Az Osasuna bizonyította, kis hittel és kitartással kiizzadható az Atleti megtréfálása.

1912210_840198135995834_1606600467_n

Nemzetközi kupaindulás, te, drágassszáág!

A BL-re nyomuló Athletic Bilbao Elchében teszi tiszteletét, ahol az oroszlánok a kiesési zónától távolodni akaró újoncot taszítanák a gödör mélyére. Szerencséjükre, közvetlen üldözőik jócskán le vannak szakadva: a nyolc pontra lemaradt Sevilla ráadásul a Reált fogadja, míg a kilencre pislogó Sociedadnak az életéért küzdő Valladolidot kellene megbúbolnia (könyörgöm, de ha az Almería ellen nem ment…), hogy megszorongassák kicsit Muniainékat. Ugye, hogy nem egyszerű! Ahogy a tartományi derbit elvesztő, sebeit még nyalogató Villarrealnak is össze kell kapnia magát, hiszen a 14 forduló óta nyeretlen és jelenleg kieső helyen álló Getafe legyőzése kötelező feladat elé állítja az Európáról álmodozó Submarinót.

contraAmúgy Contra ülepét is keményen nyomja a frissen örökölt pad a Getafénál, mivel a korábbi román válogatott sem tudta eddig győzelemre vezetni a madridi kicsiket (egy döntetlen, egy vereség a mérlege). Szopó továbbá, hogy minden lehetséges erőlködés ellenére esetlen támadójátékkal rukkol elő a Marica-Colunga-Lafita trió, melynek tagjai egykor a reményteli jövőt jelentették. Ellenfele, a Villarreal sem lehet kifejezetten boldog, mivel a Submarino február vége óta képtelen nyerni, így a nemzetközi kupaindulásról szőtt édes álmok szépen kikoptak a sárgák mindennapjaiból. Maradt a középmezőny eleje, meg a biztos bentmaradás.Villarreal-4-1-Valencia-doblete-de-Gio

A felfelé bámulók közül a Valencia helyzete érdekes, mert a denevéreknél is még adott a sóvárgás tárgya, mármint az EL-indulás, de ezt hangosan Pizzi sem tudná kimondani a tükörbe nézve röhögés nélkül. Mert hát ugye… Az Almería hétfőn egy hármas ámokfutásnak vetett véget a szocik legyőzésével (4-3), így újra felpezsdült a város, ahol klub Chének vért kell izzadnia a pontokért.

Valencia: Hová tűntek azok a régi jó dolgok…

És ugye az egyik legnagyobb…

Ki esik ki előbb?

Málagában a pár hete még saját közönségét is elhajtó Schuster körül megnyugodni látszik a háborgó tenger. A blanquiazul csak a Realtól kapott ki az elmúlt öt fordulóban, aminek köszönhetően levegővételhez jutottak Camachóék. A cipész fejét törheti, hogy se az előbb említett Camacho, sem a Sergio Sánchez-Duda-Gámez hármasra nem számíthat. Az Espanyol jó svungban söprögette össze a pontokat, így már csak egy hajszál választja el a minimum céltól, a bentmaradás kiharcolásától. Aguirre nem a pöcsölős fajta, a perico komoly erőket fog mozgósítani, hogy kikaparja a három pontot a La Rosalédában.

schusterframe_crop1

Márciusban a Rayo Vallecano, ha csak egy sóhajjal is, de vonal felé tornászta magát és kitámolygott a halálzónából: eddig a három győzelem mellett (köztük a Real Sociedad és a Valencia ellen) tavasszal még összejött egy döntetlen is. Mondjuk a suliban, az év végi teljesítménynél ez még így is csak egy erős kettes lenne – amibe jóindulattal beleszámoltam a hozzáállást és a magaviselet is. A közvetlen rivális Osasuna ellen (egy pont és négy hely választja el a két csapatot) azért tűnik mégis esélyesebbnek a darazsas csapat, mert a navarraiak az Atleti bámulatos legyőzése óta (25. forduló, Osasuna-Atleti, 3-0) összezuhantak: négy gyufát húztak le zsinórban, s ami még kellemetlenebb, mindezt úgy, hogy 13 gólt kaptak (a Barca pl. hetet vágott nekik) és csak egyet(!) rúgtak…

Üzenet a külvilágnak:
A győzelemben alázatos, a vereségben méltóságteljes, a Rayo bátran/tökösen játszik!”
– így szól az ultrák transzparense Vallecasban.

rayiA Betisnek már minden mindegy, így is játszik, és igaza is van. Itt már a matek csak dísznek számít: ami a csövön kifér, menni kell előre, hiszen nincs mire tartalékolni, taktikázni. A vakon vagdalkozó verdiblanco így még okozhat meglepetéseket, amivel inkább más csapatok életét nehezíti majd meg, mintsem saját bentmaradását tudja biztosítani. Innen csoda lenne visszatérni a meccsbe, ismerjük el! A Levante ellenben két győzelemre áll attól, hogy jövőre is az elit körben folytassa, így Caparrós arra készül, hogy a Ciutat de Valenciában az utolsó kenetet adják fel az egykor oly ficánka és éltre való Betisnek.